Loading...
PASLAUGOS:

#CoachingNotes

Koučingo užrašai

LEVEL UP! VERSLAS #29 – Grynieji pinigai ir Stabilumas

Smulkus ir vidutinis verslas kasdien susiduria su įvairiais finansiniais veiksniais, tokiais kaip mokesčių tvarkymas, atlyginimų mokėjimas, pinigų priėmimas ir panašiai. Daugelis šių veiksmų yra tiesiogiai susiję su grynaisiais pinigais ir jų valdymu. Čia kalbama ne tik apie fizinius pinigų srautus, bet ir apie tai, kaip įmonės perka, parduoda, saugo ir naudoja pinigus. Taip pat tai apima ir mokesčių, kuriuos reikia mokėti, tvarkymą. Nors mokesčių mokėjimas gali atrodyti kaip našta, tai yra esminė verslo veiklos dalis ir faktiškai rodo, kad verslas uždirba pelną. Be to, tinkamai valdant mokesčius, galima užtikrinti verslo tvarumą ir stabilumą. 

Grynieji Pinigai

Kai kurie verslo savininkai, siekdami „sutaupyti“ mokesčius, renkasi gauti pinigus grynaisiais. Tačiau tokios trumpalaikės taktikos gali sukelti ilgalaikes problemas. Grynaisiais gauti pinigai gali neigiamai įtakoti įmonės finansinę apskaitą, sumažinti jos skaidrumą ir sukelti pardavimų bei išlaidų disbalansą. Problemos gali kilti ir su verslo valdymu, nes grynųjų pinigų srautai apsunkina buhalterinę apskaitą. Be to, tokia praktika gali privesti prie to, kad nebus galima atlikti tikslios ir patikimos finansinės analizės, kuri yra būtina norint priimti geriausius, ir svarbiausia, savalaikius, verslo sprendimus.


Finansų „Optimizavimas“ 

Kita finansinė strategija, kurios tikrai nerekomenduojame, bet pastebime praktikoje, kuomet verslo savininkai, ieškodami būdų sumažinti mokesčius, dalį asmeninių išlaidų pradeda traktuoti kaip verslo (pvz įsigyti tam tikrus buities daiktus, skirtus namų ūkiui kaip kompiuteriai ar net automobiliai). Tokia taktika, nors ir gali pasirodyti patraukli iš pirmo žvilgsnio, ilgainiui gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Asmeninių išlaidų perkėlimas į verslo išlaidas gali sukelti ne tik teisines problemas, bet ir sumažinti įmonės pelningumą ir vertę. 

Reali Istorija 

Realus pavyzdys vieno žinomo Lietuvos verslininko. Pavadinkim jį Jonu. Jonas buvo smulkaus verslo savininkas – jam priklausė nedidukė, bet populiari kavinė Vilniaus centre. Verslas buvo sėkmingas, klientų netrūko, o dauguma verslo klientų už prekes mokėjo grynaisiais. Matydamas, kad didesnioji dalis pajamų yra grynaisiais pinigais, Jonas nusprendė dalies pajamų grynaisiais pinigais tiesiog neforminti. Taip jis ketino papildomai užsidirbti, o tiksliau “sutaupyti” dalį mokesčių, mokamų nuo pelno.

Deja, audito metu buvo nustatyta, kad Jonas daug metų elgėsi nesąžiningai, o jo verslo finansai buvo tvarkomi visiškai netinkamai. Po audito jis patyrė rimtų teisinių ir finansinių pasekmių. Jo verslo licencija buvo atšaukta, o jam pačiam teko prisiimti teisinę atsakomybę už mokesčių vengimą. Vėliau Jonui reikėjo parduoti savo verslą, kad padengtų teisines ir finansines išlaidas.

Jonas prarado ne tik verslą, bet ir gerą reputaciją. Šis pavyzdys aiškiai rodo, kad trumpalaikis naudos siekimas gali sukelti ne tik finansių ar teisinių pasekmių ilgainiui, bet ir iš esmės uždaryti Jūsų verslą. Jūsų verslą, kurį tiek laiko puoselėjote ir auginote, kuriam skyrėte ne vienerius metus.

Ilgalaikės perspektyvos: grynieji pinigai ir stabilumas?

Verslo savininkui, kuris nori verslo plėtros ir stabilumo, svarbu suprasti, kad mokesčių mokėjimas ir sąžiningas finansų tvarkymas yra esminė dalis verslo vystymo strategijos. Tai nėra pasirinkimas, o griečiau vienas iš standartinių kiekvieno verslo įsiparegojimų. Tai ne tik ilgalaikės sėkmės pagrindas, bet vertybinis įsipareigojimas prieš klientus, prieš darbuotojus, partnerius bei visuomenę.
Grynieji pinigai gali pasiūlyti trumpalaikę naudą, bet turėti labai nepageidaujamų pasekmių ilguoju laikotarpiu. Svarbiausia yra išlaikyti finansinį skaidrumą ir tinkamai valdyti pinigų srautus – tai padės užtikrinti verslo tvarumą ir sėkmingą augimą. O tam reikia, kad veiktų ne tik pinigų apskaitos sistemos, bet ir visos kitos, tiesiogiai įtakojančios Jūsų verslo sėkmę. (Apie tai rašėme Level Up Versui #2 istorijoje).

Visada esame tam, kad padėtume. Prireiks – lauksime Jūsų žinutės verslui@coaching.lt ir mūsų komanda su Jumis susisieks, kad aptartų, kuo galime būti naudingi Jums ir Jūsų verslui.

Iki kito karto, sėkmės verslo kelyje / Level Up!

Apie #CoachingNotes

Norintiems sužinoti daugiau apie koučingą ir kaip jis gali Jums padėti pasiekti savo tikslus, #CoachingNotes yra tai, ko jums reikia. Čia rasite koučingo naujienas, tendencijas ir patarimus, galėsite susipažinti su įvairiomis koučingo technikomis. Be to, #CoachingNotes yra puiki vieta virtualiai susitikti ir susipažinti su įvairiais pašnekovais ir patyrusiais koučais, kurie dalinsis savo patirtimi ir žiniomis. Kviečiame skaityti, komentuoti ir dalintis

Naujausi įrašai

Koučingo naujienlaiškis