Loading...
PASLAUGOS:

#CoachingNotes

Koučingo užrašai

LEVEL UP! VERSLAS #26 – Kaip atsikratyti verslo skolų?

Ar kada nors pabudote nakties viduryje nerimaudamas dėl verslo skolų? 

Ypač didelės skolos versle – per dažnas ir nemalonią realybę sukuriantis reiškinys, kuris gali tapti pagrindine priežastimi, lemiančia verslo žlugimą. Nors mažos įmonės savininkas retai pradeda ir veda savo verslą be jokios skolos, yra būdų, kaip efektyviai sumažinti, valdyti ir netgi panaikinti skolas bei su jomis susijusį stresą.

Skola nėra vien tik kliūtis – ji gali būti ir svarbus įrankis verslo plėtrai, jei sugebame ją tinkamai valdyti. Todėl svarbu suprasti, kas yra skola ir kaip ją galima panaudoti savo naudai. Žinoma, tai nereiškia, kad turėtume nepaisytį rizikos: blogos skolos gali kelti didelį pavojų verslo stabilumui.

Taigi, tai kaip valdome esamą skolą, yra svarbus veiksnys, lemiantis verslo sėkmę. Turime sukurti strategiją, kuri leistų mums ne tik sumažinti „blogą“ skolą, bet ir paskatinti „gerą“ skolą, kuri padėtų mums investuoti į verslo augimą.

Globali praktika rodo, kad svarbu tai, kaip mokame skolas. Verslai, kurie moka skolas laiku, dažniausiai patiria mažiau finansinio streso ir turi geresnę kreditinę istoriją, kas padeda gauti palankesnes paskolos sąlygas ateityje.

Įvertinkite, ar galite restruktūrizuoti esamas skolas. Kai kurie kreditoriai gali sutikti sumažinti palūkanų normą arba pratęsti mokėjimų laikotarpį, jei manote, kad galite patirti finansinių sunkumų. Taip pat svarbu nepamiršti, kad turime sugebėti atskirti asmenines ir verslo skolas, kad apsaugotume asmeninį turtą.

Tinkamai valdomos skolos gali tapti jūsų verslo sėkmės garantu, kai išmokstame naudotis skola kaip finansiniu įrankiu, o ne našta.

Skolų rūšys               

Verslo skolos yra dvejopos: jos gali būti arba geros, arba blogos. Suprasti šį skirtumą yra svarbus žingsnis, norint efektyviai valdyti skolas.

Geros skolos atveju pinigai yra investuojami į tvarią verslo plėtrą. Pavyzdžiui, Jūs galite pasiskolinti pinigų, kad įsigytumėte pastatą, kuriame dirbate, arba investuotumėte į naują įrangą, kuri padidins jūsų verslo efektyvumą ir ateityje generuos papildomas pajamas. Gera skola padeda augti Jūsų verslui.

Kita vertus, bloga skola yra tokia, kuria įsiskolinama neinvesticiniais tikslais. Tai gali būti kredito kortelės skola, kuri susidaro dėl nepagrįstų pirkinių arba investicijų, kurios nesuteikia naudos Jūsų verslui. Bloga skola gali apimti pirkimus, kurie greitai praranda savo vertę, ir neturi potencialo generuoti pajamų.

Daugeliu atvejų blogų skolų sunku išvengti, nes gali atrodyti, kad kiekvienas pirkinys yra būtinas.

Tačiau verta prisiminti, kad tai, kas atrodo kaip esminė investicija šiandien, gali tapti našta rytoj. Pavyzdžiui, didelis biuro reikmenų pirkimas išpardavimo metu kreditine kortele, kuria negalite iš karto apmokėti, gali tapti skolos šaltiniu, kuris nepasiteisina ilgainiui.

Todėl raktas yra investuoti pinigus į tai, kas atneša ilgalaikę naudą Jūsų verslui, ir vengti impulsyvių pirkinių, kurie gali greitai prarasti savo vertę ir neprisidėti prie verslo augimo.

Jei nereikia – nepirkite

Galbūt atrodo, kad išvengti blogų skolų yra paprasta: „Jei negalite sau to leisti ir šiuo metu Jums to nereikia, tai nepirkite“. Tačiau verslo realybė dažnai yra kur kas sudėtingesnė.

Verslo aplinkoje, ypač mažose įmonėse, viskas vyksta greitai ir reikalauja skubotų sprendimų. Dėl nuolatinio užimtumo ir skubos lieka mažai laiko įvertinti potencialius pirkinius. Įvairių nuomos sutarčių, paskolų sąlygų ar galimų dotacijų išsamiam išnagrinėjimui ir derinimui gali trūkti laiko. Kartais sunku pasakyti, ar gaunamas pasiūlymas iš tiekėjų yra geriausias.

Netinkamai pasirinkti pirkiniai, per brangios paskolos ar skubotai priimti sprendimai gali kainuoti daugiau nei pinigai – jie gali kainuoti verslą.

Svarbiausia yra mokėti priimti apgalvotus sprendimus ir išlaikyti finansinę drausmę, net esant didžiausiam užimtumui. Tai gali reikšti, kad reikės geresnio laiko valdymo, tikslesnio paslaugų paklausos prognozavimo ar geriau apsiibrėžtus verslo prioritetus. Ir svarbiausia – tai reiškia investavimą į tai, kas tikrai svarbu Jūsų verslui, o ne į tai, kas atrodo patrauklu šiuo metu.

Atsitraukite ir sutaupykite

Paanalizuokime tikrą istoriją apie smulkios gamybos įmonės savininkę, kuri kentėjo dėl didelių verslo skolų. Ji kovojo su finansinėmis problemomis, tačiau ne visai suprato, iš kur jos kyla. Ji tiesiog žinojo, kad pinigai iš Jos įmonės ištekėdavo per greitai.

Viena problema buvo susijusi su pastato nuoma. Po detalaus Jos išlaidų analizavimo paaiškėjo, kad Ji per mėnesį už nuomą moka 50% daugiau nei turėtų. Kalbame apie 5000 EUR per mėnesį daugiau – tai milžiniška suma smulkiam verslui! Ji niekada net negalvojo, kad moka per daug, nes pasitikėjo pastato šeimininku ir mėgo nuomojamą patalpą.

Be to, Ji vengė dalintis, kad susiduria su finansinėmis problemomis, nes jautė gėdą ir baiminosi būti laikoma nepasisekusia verslininke. Tokie jausmai yra gerai pažįstami daugeliui smulkaus verslo savininkų, kurie dažnai per ilgai laukia, kol pradeda ieškoti pagalbos.

Kitas klientas buvo susidūręs su panašia problema. Jis nežinojo, kad už savo verslo kredito kortelę moka 27% palūkanų. Tiesą sakant, Jo mėnesio palūkanos buvo tokios didelės, kad pranoko Jo pelną. Ir tai buvo momentas, kai viskas iš tikrųjų pasuko ne ta linkme.

Abi šios istorijos rodo, kad skolos valdymas nėra tik apie skolų sumažinimą, bet ir apie tai, kad reikia suprasti savo finansines pareigas. Tik tuomet galite padaryti informuotus ir apgalvotus sprendimus dėl savo verslo finansų.

Įvertinkite pirkinius

Skolų prevencijai labai svarbu įsigyti tik tai, ko Jums tikrai reikia, ir būti kūrybingiems siekiant to pasiekti be papildomo įsiskolinimo. Tai gali reikšti alternatyvių būdų, kaip patenkinti savo poreikius, paiešką. Galbūt galite investuoti į naudotą, bet kokybišką įrangą, vietoje brangios naujos? Galbūt galima pasirinkti nuomą arba išperkamąją nuomą, o ne pirkti?

Yra puikus patarimas, kuriuo norėčiau pasidalinti: kai svarstote įsigyti kažką naujo, paklauskite savęs, ar tai „malonu turėti”, ar „būtina turėti”?

Automobilių pardavėjas gali jus gundyti ryškiai blizgančiomis naujomis mašinomis, bet ar Jums jų iš tikrųjų reikia? Prisiminkite, kad šios mašinos greitai nusidėvės ir gali tapti finansine našta, kuri gali apriboti jūsų verslo plėtrą.

Kuo ilgiau galite atidėti pirkimą, tuo geriau, ypač jei vienintelė galimybė yra skolintis pirkiniui. Prieš pakeisdami kažką į naują, pagalvokite, ar būtų galima senąjį suremontuoti. O gal galite tiesiog išsiversti be to daikto, kol turėsite lėšų jį apmokėti iš karto?

Be to, nepamirškite reguliariai peržiūrėti savo finansinių ataskaitų. Tai suteiks Jums aiškų vaizdą apie tai, kaip ir kada išleidžiate pinigus, ir padės atpažinti potencialius nereikalingus išlaidų šaltinius. Kaip sakoma, „kas matuojama, tas valdoma”. Taigi, tęskite savo finansų matavimus ir Jūs galėsite geriau valdyti savo verslą.

Skolos grąžinimas

Skolos grąžinimas yra ilgas ir kartais sudėtingas procesas, bet jis gali būti ne tiek skausmingas, jei turite aiškų ir nuoseklų planą. Jūsų pirmasis žingsnis turėtų būti supratimas, kaip atsidūrėte dabartinėje situacijoje. Tai padės Jums nustatyti, kokie sprendimai privedė prie tokios situacijos, ir leis suvokti, ką reikia keisti, kad nepakartotumėte tų pačių klaidų.

Kartą nustatę, kas turi pasikeisti, pradėkite apmąstyti naujas sistemas ir kontrolės mechanizmus. Tai galėtų reikšti naujų veiklos rodiklių (KPI) nustatymą, kurie padės Jums geriau stebėti ir valdyti savo verslo našumą.

Kitas žingsnis yra suprasti, kiek pinigų Jums reikia pragyventi. Čia kalbame ne tik apie verslo lėšas, bet ir apie asmenines lėšas. Jei Jūsų pajamos yra vos pakankamos pragyvenimui, galbūt reikėtų peržiūrėti ir pakoreguoti savo verslo modelį.

Kai suprasite savo finansinę padėtį, sudarykite sąrašą visų skolų, kurias turite grąžinti, įtraukdami dabartinį skolos likutį ir palūkanų normą. Tada galite pradėti strategiškai planuoti skolų grąžinimą, pradedant nuo tų, kurios turi didžiausias palūkanas.

Galų gale, svarbu įveikti skolų psichologinę naštą ir suvokti, kad skolų sumažinimas ir išieškojimas yra ilgas procesas. Tačiau su tinkamais įrankiais ir tvirta strategija, Jūs galite sumažinti ir galiausiai panaikinti savo skolas, palikdami daugiau laisvės ir lėšų savo verslui augti ir klestėti.

Patikrinkite savo kredito istoriją

Kredito istorija ir kredito balai yra svarbūs veiksniai, kurie gali daryti įtaką Jūsų galimybei gauti verslo paskolas. Kai kurie skolintojai remiasi kredito balais ir istorija, spręsdami, ar suteikti paskolą ir kokia bus palūkanų norma.

Kiekvienam verslo savininkui, svarbu reguliariai tikrinti savo kredito ataskaitą ir įsitikinti, kad joje nėra netikslumų arba neaiškių informacijų. Taip pat svarbu žinoti, kad jei Jūsų kredito balas nėra toks geras, kaip norėtumėte, galite dirbti prie jo gerinimo, laiku mokėdami sąskaitas, sumažindami kreditų naudojimą ir vengdami naujų skolų.

Jei pastebite bet kokius neaiškius įrašus arba netikslumus savo kredito ataskaitoje, būtinai kreipkitės į kredito įmonę, kad išspręstumėte problemas.

Galiausiai, neleiskite, kad kredito balas arba kredito istorija kliudytų Jūsų verslo augimui. Su tinkamu planavimu ir atsakingu elgesiu, galite pagerinti savo kredito balą ir pritraukti daugiau finansavimo savo verslui.

Visada esame tam, kad padėtume. Prireiks – lauksime Jūsų žinutės verslui@coaching.lt ir mūsų komanda su Jumis susisieks, kad aptartų, kuo galime būti naudingi Jums ir Jūsų verslui.

Iki kito karto, sėkmės verslo kelyje / Level Up!

Antanas Jurevičius, ACC

Apie #CoachingNotes

Norintiems sužinoti daugiau apie koučingą ir kaip jis gali Jums padėti pasiekti savo tikslus, #CoachingNotes yra tai, ko jums reikia. Čia rasite koučingo naujienas, tendencijas ir patarimus, galėsite susipažinti su įvairiomis koučingo technikomis. Be to, #CoachingNotes yra puiki vieta virtualiai susitikti ir susipažinti su įvairiais pašnekovais ir patyrusiais koučais, kurie dalinsis savo patirtimi ir žiniomis. Kviečiame skaityti, komentuoti ir dalintis

Naujausi įrašai

Koučingo naujienlaiškis