Loading...
PASLAUGOS:

#CoachingNotes

Koučingo užrašai

LEVEL UP! VERSLAS #31 – Ką reikia žinoti apie atlyginimus nuosavame versle?

Sėkmingas ir klestintis verslas – darniai funkcionuojanti sistemų visumą. Tačiau nei viena sistema negali funkcionuoti be darbuotojų. Tai, kaip mes vertiname savo darbuotojus, labai dažnai atsispindi ir mūsų verslo vystymą. Rūpinimasis darbuotojais apima įvairius aspektus įmonėje. Pradedant nuo tokių, kaip darbo priemonės, darbo sąlygos, kutūra, komunikacija, ir, žinoma, baigiant atlygiu už jų atliekamą darbą.

Sąžiningas atlygis – vienas iš esminių žingsnių kuriant tvarią organizaciją bei išlaikant darbuotojus įsitraukusius bei motyvuotus.

Smulkiojo verslo savininkai dažnai susiduria su klausimu, kaip tinkamai ir sąžiningai apmokėti darbuotojams už jų atliekamą darbą. Atlyginimų skaičiavimas nuosavame versle gali skirtis nuo įprastos darbuotojų atlyginimo valdymo sistemos, todėl svarbu suprasti tam tikrus svarbius aspektus. Taigi, kokios gali būti darbuotojo atlyginimo “dedamosios”:

  1. Vidutinis atlygis rinkoje: sąžiningas atlygis dažnai remiasi darbo rinkos vidurkiais ir normomis. Tai reiškia, kad atlyginimas yra proporcingas kitų panašios kvalifikacijos ir patirties darbuotojų atlyginimui toje pačioje pramonėje ar šalyje. Tuomet, kai konkurencija dėl darbuotojų rinkoje didelė, gali tekti priimti sudėtingus sprendimus dėl atlygio dydžio ar kitų atlygio paketų dalių, kad pritrauktumėte naujus darbuotojus ir išlaikytumėte esamus.
  2. Darbo sudėtingumas ir įgūdžiai: atlygis turėtų atspindėti darbo sudėtingumą įvertinant reikalingų įgūdžių kompleksiškumą. Sudėtingesni darbai ar darbai, kurie reikalauja ypatingų įgūdžių, turėtų būti atlyginami brangiau nei mažiau sudėtingi darbai. Taip pat reikia įvertinti, kiek laiko užtrunka naujo darbuotojo įvedimas ir mokymas, iki kol jis pradeda dirbti efektyviai ir kokybiškai. 
  3. Darbuotojo indėlis: kai kuriose pareigybėse rekomenduojama įvertinti ir papildomą darbuotojo indėlį ir pastangas įmonės rezultatų link. Dažniausiai tai tokios sritys, kurios tiesiogiai siejasi su naujų klientų pritraukimu, papildomų produktų pardavimu, sudėtingų ilgalaikių tikslų įvykdymu. 
  4. Darbo teisė: sąžiningas atlygis turi atitikti darbo teisės aktus ir kitus taikomus teisės aktus. Jis neturi būti pagrįstas diskriminacija pagal lytį, amžių, rasę, religiją ar kitus asmeninius veiksnius. Taip pat privalo atitikti viršvalandžių, atostogų ir kt. darbo režimų normas.
  5. Mokesčiai: sumokamas atlyginimas darbuotojui yra tik dalis išlaidų, kurias patiria įmonė. Kitą dalį sudaro šalyje numatyti darbo vietos mokesčiai, kuriuos įmonė privalo sąžiningai mokėti (socialiniai, sveikatos, pajamų ir kt.).
  6. Verslo pajėgumai: atlygio nustatymas taip pat turi būti atliktas atsižvelgiant į įmonės finansinę padėtį ir pajėgumus. Verslo savininkai turi atidžiai įvertinti, kiek įmonės lėšų gali skirti atlyginimų krepšeliui, kad išvengtų finansinių problemų ir įsipareigojimų neįvykdymo, ir tuo pačiu gebėtų išlaikyti darbuotojus.
  7. Darbo užmokesčio skaidrumas: svarbu, kad darbuotojai ir vadovai aiškiai žinotų, pagal kokias sąlygas ir kriterijus skaičiuojamas jų atlyginimas. Skaidrumas skatina pasitikėjimą ir supratimą apie atlygio nustatymą. Tau savo ruožtu lemia ir didesnį darbuotojo pasitenkinimą (arba susitaikymą su) gaunamu atlygiu, nes jis supranta už ką ir kiek yra vertinamas/vertas jo darbas.
  8. Atlygio augimas: darbuotojų lojalumui įtaką daro ir profesinio, ir atlygio augimo perspektyvos, todėl, kad ir kokia puiki atlygio sistema būtų sukurta šiandien, visuomet turi būti numatytos ir ateities pokyčio galimybės, domintis situacija rinkoje.

Sąžiningas atlygis yra svarbus veiksnys, kuris skatina darbuotojų motyvaciją, produktyvumą ir lojalumą bei prisideda prie geros darbo atmosferos ir verslo sėkmės. Smulkiojo verslo savininkai turėtų atidžiai apsvarstyti atlygio politiką, kad užtikrintų sąžiningą atlygio sistemą ir darbuotojų pasitenkinimą. 

Atlyginimas SAU.

Vienas asmuo, kuris dažnai yra pamirštamas, kuomet reikia mokėti atlyginimą, esate Jūs, įmonės savininkas. Ypač verso pradžioje, kuomet rodos, kad visos pastangos nukreiptos į pelno sugeneravimą.

Nemokėdami sau arba mokėdami mažiau nei rinkos darbo užmokestis,  sukuriate klaidingą sistemą savo versle. Nebent planavote būti savanoriu.

Kai pradedate mokėti savo atlyginimą pagal  tikrąją rinkos vertę, ir tai tampa neuždirbto pelno priežastimi, tikėtina neturite perspektyvaus verslo modelio. 

Kita vertus, svarbu paminėti, kad verslo savininko atlyginimas nėra vienintelis būdas turėti pajamas iš savo įmonės. Savininkas gali taip pat gauti pelną iš įmonės pajamų, dividendų ar kitų įmonės veiklos rezultatų. Svarbu surasti tinkamą balansą tarp asmeninių poreikių, įmonės finansinės būklės ir ilgalaikės plėtros siekio, kad būtų nustatytas tinkamas ir sąžiningas atlyginimas sau.

Nėra įmonių, kuriose nebūtų mokamas atlygis, tačiau ne visose įmonėse darbuotojų atlygis veikia kaip subalansuota sistema.  Geros atlygio sistemos paskirtis – pritraukti, motyvuoti ir išlaikyti reikalingų kompetencijų darbuotojus tam, kad Jūsų verslas galėtų klestėti.

Visada esame tam, kad padėtume. Prireiks – lauksime Jūsų žinutės verslui@coaching.lt ir mūsų komanda su Jumis susisieks, kad aptartų, kuo galime būti naudingi Jums ir Jūsų verslui.

Tuo tarpu mėgaukitės verslumo kelione ir kilstelėkite savo verslą į aukštesnį lygį / Level Up!

Apie #CoachingNotes

Norintiems sužinoti daugiau apie koučingą ir kaip jis gali Jums padėti pasiekti savo tikslus, #CoachingNotes yra tai, ko jums reikia. Čia rasite koučingo naujienas, tendencijas ir patarimus, galėsite susipažinti su įvairiomis koučingo technikomis. Be to, #CoachingNotes yra puiki vieta virtualiai susitikti ir susipažinti su įvairiais pašnekovais ir patyrusiais koučais, kurie dalinsis savo patirtimi ir žiniomis. Kviečiame skaityti, komentuoti ir dalintis

Naujausi įrašai

Koučingo naujienlaiškis