Loading...
PASLAUGOS:

#CoachingNotes

Koučingo užrašai

LEVEL UP! VERSLAS #13 – VERTYBĖS

Kodėl Jūsų vertybės turi milžinišką įtaką Jūsų verslui?

Kas yra pagrindinės vertybės ir kodėl jos turi tokią didelę įtaką Jūsų verslui? Kai Jūs kaip verslo savininkas suderinsite savo asmenines vertybes su savo verslo vertybėmis, pamatysite teigiamus pokyčius:

  • Klientų skaičiaus ir lojalumo padidėjimą
  • Didesnį Jūsų komandos produktyvumą ir motyvaciją
  • Daugiau džiaugsmo ir klestėjimo sau, kaip verslo savininkui

Skamba per daug gerai, kad būtų tiesa? Pasigilinkime, kaip tai veikia 😊

Kokios yra Jūsų pagrindinės vertybės

Vertybės yra principai, kuriuos mes laikome svarbiais, ir kurių mes laikomės savo gyvenime ir versle. Jos padeda nuspręsti, kokie tikslai yra svarbiausi mums, ir gali turėti didelę įtaką mūsų veiksmams ir sprendimams, kuriuos priimame.

Pagrindinės vertybės dažnai atsako į klausimą “Kodėl aš visa tai darau?”. Visi sprendimai, pradėti ar prisiimti atsakomybę kurti savo verslą, yra labai glaudžiai susiję su Jūsų asmeninėmis vertybėmis – kas Jums yra svarbu, reikšminga ir priimtina. Vertybės atspindi asmens ar organizacijos supratimą, kas yra teisinga ir kas ne. Jos taip pat atsako į klausimą, prie kokio didesnio tikslo mes prisidedame?

Pagrindinės vertybės yra amžinos ir retai keičiasi. Jos nėra apie tai, ką Jūsų įmonė parduoda ar kaip parduoda. Jos yra apie tai, kodėl Jūs tai parduodate. Jei vertybės yra gerai apgalvotos ir jomis vadovaujamasi, jos gali padėti sukurti aukštos kokybės produktus ar paslaugas, skatinti klientų lojalumą ir pasitikėjimą, gerinti santykius su partneriais ir darbuotojais ir, pats svarbiausias, padėti pasiekti sėkmę.

Pagrindinės Jūsų įmonės vertybės. 

Įmonės vertybės yra statybiniai Jūsų įmonės kultūros blokai. Jie apibrėžia, kaip visa įmonė elgiasi. Kaip priimami sprendimai Jūsų įmonės veikloje, finansuose, komandos formavime bei kaip Jūsų įmonė matoma rinkoje. 

Jei verslo savininkas vadovaujasi pagrindinėmis įmonės vertybės, jis rodo pavyzdį visai savo komandai. Suprasti, kaip pagrindinės vertybės veikia Jūsų veiklą bei priimamus sprendimus, yra labai svarbu. 

Pavyzdžiui, jei viena iš Jūsų vertybių yra klientų aptarnavimo kokybė, tai gali reikšti, kad savo versle esate linkęs pasiūlyti gerą aptarnavimą, padidinti klientų pasitikėjimą ir skatinti grįžtančius klientus. Kitas pavyzdys gali būti, jei Jūsų verslo vertybė yra darbuotojų gerovė, tai reiškia, kad Jūs esate linkęs užtikrinti darbuotojų sąžiningą atlygį, mokymą ir kvalifikacijos kėlimą, skatinti jų įsitraukimą į verslo plėtrą ir didinti darbuotojų lojalumą.

Taigi, Jūsų vertybės turi milžinišką įtaką Jūsų verslui, nes jos padeda nuspręsti, kas yra svarbu Jūsų versle, ir skatina Jus veikti pagal savo principus. Tai padeda sukurti tvirtas, ilgalaikes verslo strategijas, kurios padeda pasiekti sėkmę ir užsitikrinti klientų, partnerių ir darbuotojų pasitikėjimą.

Taigi nuo ko pradėti?

Vertybių susiejimas su įmonės veiksmais iš pradžių gali būti iššūkis. Pirma, kviečiame skirti laiko ir įvardinti savo asmenines vertybes. Tam galite pasinaudoti vertybių išgryninimo pratimais. Po to, kai ant balto popieriaus lapo turėsite savo pagrindines vertybes, bus daug lengviau pamatyti tai, kas esate, ir tai, ką darote. O suvienodinus šiuos du elementus, rasite daugiau prasmės ir pasitenkinimo savo kasdienėje veikloje.  

Kokios yra Jūsų vertybės?

Kaip žinoti, kurias asmenines vertybes integruoti į įmonės veiklą?

Antra, kai jau turite užrašytas savo vertybes, tuomet apgalvokite, kurios iš jų atsispindi Jūsų įmonės kasdienėje veikloje. Kaip tai veikia Jūsų verslą, Jūsų klientus, partnerius ir darbuotojus. O kurios galbūt veikia priešingai, sukelia vidinį konfliktą, taip stabdant ir įmonėje atliekamus veiksmus.

Trečia, būtina pasidalinti savo ir savo verslo vertybėmis su visais – darbuotojais, investuotojais, klientais, partneriais. Tai leis Jums atrasti bendrą suvokimą, kaip Jūs norite vystyti savo verslą. 

Dalijimasis savo vertybėmis padės pritraukti asmenis, kurie dalijasi tokiomis pačiomis vertybėmis. Tai yra – pritraukti tinkamus darbuotojus. Į prasmę orientuoti darbuotojai yra labiau linkę būti Jūsų įmonės ambasadoriais. Taip pat, dalinantis savo vertybėmis, Jūs pritrauksite ir tuos pačius dalykus vertinančius klientus ar investuotojus, kurie labiau pasitikės Jumis. 

Integruokite savo pagrindines vertybes ir sistemas

Pagrindinės vertybės yra daugiau nei tik gražūs žodžiai rėmelyje ant sienos. Darbuotojai turi žinoti Jūsų vertybes, jomis vadovautis, bet dar svarbiau, matyti Jus besivadovaujant savo deklaruotomis vertybėmis. Vienas iš būdų tai padaryti – įtraukti vertybes į verslo misiją ir viziją. Tai padeda suvienodinti visos komandos elgesį bei lengviau pasiekti rezultatų, kurie grįsti Jūsų vertybėmis. 

Būtent tie darbuotojai, kurie aptarnauja klientus, bus tie, kurių dėka Jūsų klientai pamatys Jūsų vertybes. Klientai taip pat bus ir tie, kurie pirmieji pamatys nesutapimus tarp to, ką žadate kaip verslas, ir tarp to, kokią vertę iš tiesų suteikiate. Pavyzdžiui, labai vertinate aptarnavimą, tačiau pastaruoju metu negalėjote laiku atsakyti į klientų skambučius. Tai parodo, kad sistema neveikia arba trūksta jos. Būtina sutvarkyti arba sukurti sistemą tam, kad Jūsų veiksmai atspindėtų Jūsų vertybes. 

Paklauskite savęs, kada ir kaip mano vertybės atsispindi mano organizacijoje? Jei nejaučiate „meilės“ savo įmonei ar nebeteikiate geriausio produkto ar paslaugos savo klientams, verta dar kartą peržiūrėti savo vertybes ir suderinti savo bei įmones prioritetus bei procesus. Tokiu būdu didesnė tikimybė geriau atspindėti vertybes, kurios Jums svarbiausios. Galiausiai, integruodami asmenines vertybes į savo verslo sistemą, turite užtikrinti, kad jos būtų nuosekliai taikomos visuose verslo procesuose. Tai padės užtikrinti, kad Jūsų verslas būtų nuoseklus ir patikimas savo klientams ir darbuotojams.

Kai įvardinsite vertybes ir pasidalinsite jomis su visomis suinteresuotomis šalimis, tikėtina įmonėje rasite sistemų ar procesų spragų, kurios reikalauja Jūsų neatidėliotino dėmesio. Ir kai išspręsite šiuos sisteminius klausimus, nustebsite, kiek ramybės ir klestėjimo tai atneš Jūsų įmonei. 

Visada esame tam, kad padėtume. Prireiks – lauksime Jūsų žinutės verslui@coaching.lt ir mūsų komanda su Jumis susisieks, kad aptartų, kuo galime būti naudingi Jums ir Jūsų verslui.

Tuo tarpu mėgaukitės verslumo kelione ir kilstelėkite savo verslą į aukštesnį lygį / Level Up!

Apie #CoachingNotes

Norintiems sužinoti daugiau apie koučingą ir kaip jis gali Jums padėti pasiekti savo tikslus, #CoachingNotes yra tai, ko jums reikia. Čia rasite koučingo naujienas, tendencijas ir patarimus, galėsite susipažinti su įvairiomis koučingo technikomis. Be to, #CoachingNotes yra puiki vieta virtualiai susitikti ir susipažinti su įvairiais pašnekovais ir patyrusiais koučais, kurie dalinsis savo patirtimi ir žiniomis. Kviečiame skaityti, komentuoti ir dalintis

Naujausi įrašai

Koučingo naujienlaiškis