Loading...
PASLAUGOS:

#CoachingNotes

Koučingo užrašai

LEVEL UP! VERSLAS #16 – 9 Jūsų verslo sritys, padėsiančios uždirbti pajamas Jūsų smulkiajam verslui

 

Smulkiojo ir vidutinio verslo savininkai kasdien turi tiek daug nuveikti, kad kartais neįsivaizduoja, kurie verslo valdymo būdai prisideda prie finansinės gerovės, o kurie jau kenkia. Peržiūrėdami ir atnaujindami, kaip dirbate savo versle, sukuriate galimybę uždirbti daugiau bei patirti mažiau streso. 

Toliau aptarsime, kam verta skirti laiko ir peržiūrėti būdus, kuriais tvarkote savo verslą.

1. Apskaita

Kokia Jūsų buhalterinės apskaitos sistema?

Gana dažnai užsiėmę verslininkai palieka buhalterinę apskaitą „paskutinei minutei“ ir stebisi, kodėl metų pabaigoje iškyla nenumatytų problemų su pinigais. Pavyzdžiui, didelė mokesčių sąskaita, nesurenkama pakankamai pajamų iš klientų, arba mokamama už paslaugą, kuria seniai nesinaudojama.

Buhalterinė apskaita yra privaloma ne tik teisinių reikalavimų atžvilgiu, bet ir gali padėti priimant svarbius verslo sprendimus. Turėdami tikslią finansinę informaciją, galite lengviau nuspėti, kaip Jūsų įmonė veiks ateityje ir kokios priemonės reikalingos finansų gerinimui. Be to, Jūsų įmonės pelningumas taip pat priklauso nuo to, kaip efektyviai tvarkote finansus. Nuolat renkami ir prižiūrimi buhalteriniai įrašai – vienas iš sėkmės, tai yra, pelningumo garantų.

2. Pajamos

Kokios šiuo metu yra geriausios galimybės padidinti Jūsų pajamas?

Be pajamų joks verslas negali egzistuoti. O ką jau kalbėti apie smulkųjį verslą. Nors tai nėra vienintelis veiksnys, bendrųjų pajamų padidinimas gali padėti Jums pasiekti finansinius tikslus.

Svarbu strategiškai įvertinti ir visapusiškai suprasti kiekvieno Jūsų pajamas generuojančio produkto gyvavimo ciklą. Pamatysite, kad dauguma produktų yra įvedimo, augimo, brandos ar smukimo stadijoje. Kiekvienas iš šių etapų turi įtakos gaunamų pajamų sumai. Galite nebeturėti ką parduoti, jei per ilgai turėsite smukimo cikle esančią prekę. Kuriame šio ciklo etape yra Jūsų prekės?

Kaip galima papildomai padidinti savo pajamas? 

Viena iš galimybių yra ieškoti papildomų pajamų šaltinių. Galite ieškoti naujų klientų, arba ieškoti, kaip savo produktus pritaikyti naujoms rinkoms ar naujoms teritorijoms. Naujų pajamų gali sugeneruoti papildomas darbas, investavimas ar kūrybinė veikla. 

Svarbu strategiškai įvertinti savo situaciją ir ieškoti geriausių būdų, kaip pasiekti savo finansinius tikslus. O kuriame etape yra Jūsų prekės gyvavimo ciklas? Verta atlikti šią analizę ir ieškoti būdų savo produktus tobulinti, kad jie galėtų ilgai ir stabiliai generuoti pajamas.

3. Pelnas

Kaip uždirbti daugiau pelno savo versle?

Pelnas yra vienas iš pagrindinių veiksnių, kurie lemia sėkmingą verslo veiklą. Nesvarbu, ar tai būtų didelis ar mažas verslas, pelnas yra būtinas tam, kad verslo savininkas galėtų išlaikyti savo veiklą, investuoti į tolesnį augimą ir padidinti savo verslo vertę rinkoje.

Net jei parduodame daugiau, mūsų įmonės gali būti nepelningos, jei mūsų išlaidos viršija parduodamos prekės ar paslaugos kainą. Verslo pelnas yra paprasta matematika. Pajamos minus išlaidos yra lygu pelnui arba nuostoliui. 

Taigi, kaip galite uždirbti daugiau pelno savo versle? Pirmas žingsnis yra žinoti savo skaičius – pajamas ir išlaidas. Tai reiškia, kad turite būti labai tikslus ir atidžiai sekti visus savo finansinius duomenis. Tai leis jums matyti, kurie verslo aspektai generuoja pelną ir kurie – ne.

Kita svarbi priemonė, padedanti padidinti pelną, yra mažinti savo išlaidas. Čia reikia būti labai kritiškam ir sistemingam, kadangi net ir maži pasirinkimai gali turėti didelį poveikį jūsų pelnui. Pavyzdžiui, galite sumažinti savo sandėlio nuomos kainą arba persvarstyti savo darbuotojų atlyginimus.

Galų gale, sėkmingas verslas yra tas, kuris sugeba uždirbti pakankamai pelno, kad galėtų užtikrinti savo ilgalaikę sėkmę ir augimą. Todėl pelningumas yra vienas iš svarbiausių rodiklių, kurie turėtų būti vertinami ir atnaujinami reguliariai, siekiant užtikrinti jūsų verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę.

4. Išlaidos

Kaip sekate savo išlaidas?

Labai svarbu stebėti ir valdyti savo verslo išlaidas, kad galėtumėte sukurti pelningą ir ilgaamžį verslo modelį. Kritiškai įvertinkite savo išlaidas ir įsitikinkite, kad kuriate savo verslo modelį padengdami visas išlaidas. 

Pats laikas prisiminti 7 klasės pamokas. Maždaug tuo metu buvome supažindinti su trupmenomis 1/2 = 2/4. Bet ne, trupmenų Jums neprireiks. Čia svarbu pusiausvyra. Ar Jūsų pelnas viršija Jūsų išlaidas? Jei ne, kaip galite sumažinti savo išlaidas arba padidinti pelną?
Finansinei disciplinai palaikyti, rekomenduojama naudoti tam tikrus metodus ir priemones, kad būtų lengviau sekti savo išlaidas ir įvertinti savo pelningumą.

Pirma, turėtumėte sukurti aiškią sistemą, kurią naudojate išlaidų stebėjimui ir tvirtinimui. Tai gali būti finansų programos, įvairios programėlės ar tiesiog excel lentelė. Svarbu, kad Jūsų sistema būtų patogi ir aiški naudoti, kad galėtumėte lengvai ir greitai įvesti savo išlaidas ir atlikti reikiamus skaičiavimus.

Antra, stebėkite savo išlaidas reguliariai ir atidžiai peržiūrėkite savo finansų ataskaitas. Tai leis jums laiku pastebėti, ar išlaidos viršija jūsų pelną ir imtis reikiamų veiksmų, kad padidintumėte savo pelną arba sumažintumėte savo išlaidas.

Trečia, verta panaudoti automatinius išlaidų tvirtinimo ir stebėjimo įrankius, kurie padės Jums sutaupyti laiko ir padaryti mažiau klaidų. Tai gali būti išorinės buhalterinės ar bankų programos, kurios automatiškai tvirtina išlaidas, arba net programėlės, kurios automatiškai stebi jūsų išlaidas ir informuoja apie jų pokyčius.

Galiausiai, svarbu įsitikinti, kad jūsų išlaidos yra pagrįstos ir kad jūsų verslas gali jas padengti. Verta reguliariai peržiūrėti savo išlaidų kategorijas ir pažvelgti, kur galite sumažinti savo išlaidas, kad išlaikytumėte pelningumą. Tai gali būti nereikalingų paslaugų atsisakymas arba išlaidų mažinimas kai kuriuose verslo procesuose.

Kokią sistemą šiuo metu naudojate išlaidų stebėjimui, tvirtinimui ir valdymui?

5. Skolos

Kaip balansuojate savo verslo skolas?

Retas atvejis, kai smulkaus verslo savininkas įkuria įmonę ir jai vadovauja neturėdamas jokių skolų. Svarbu suprasti, kas yra skola ir kaip ją panaudoti savo naudai. Lygiai taip pat svarbu žinoti, kaip valdyti turimas skolas ir turėti planą, kaip ir kada jas grąžinsite: apsibrėžę laikotarpį ar įgyvendinę tarpinius veiklos rezultatus.

Skolinimosi procesas iš esmės nėra blogis, ypač jei tai tikslingai panaudojama pelno ar verslo augimo didinimui. Tačiau reikia nepamiršti, kad skola taip pat reiškia papildomą išlaidų dalį, kurią reikia mokėti kartu su palūkanomis. Todėl verta atidžiai apgalvoti, kada verta imti paskolą, kokio dydžio ji turėtų būti, kaip tai padės pasiekti rezultatų ir ar tikrai ji bus panaudojama efektyviausiai. 

Ne mažiau svarbus aspektas ir perteklinės skolos, kurios ilgainiui, neturint aiškios strategijos gali tapti ir verslo uždarymo priežastimi. Siekiant to išvengti, verta laikytis tam tikrų principų:

  • Kontroliuokite savo išlaidas. Kiekvieną mėnesį verta analizuoti savo finansus ir nusistatyti, kokių išlaidų galima atsisakyti ar sumažinti.
  • Stenkitės išmokti derinti savo skolas su turimais resursais. Verta nepamiršti, kad skola yra investicija į savo verslą, o ne laisvas pinigų šaltinis.
  • Laikykitės savo biudžeto ir nepamirškite, kad kartais reikia skolintis, kad gautumėte finansavimą atsiskaityti už savo projektus.
  • Rinkitės patikimus partnerius, kurie gerbia savo sutartis, kas taip pat leis jums laikytis savo biudžeto.

Na, ir kiekvieną kartą planuodami išlaidas paklauskite savęs: ar tai, kam planuoju išleisti pinigus, būtų „malonu turėti“ ar yra “būtina turėti“?

 

6. Ataskaitos

Ar suprantate savo finansines ataskaitas?

Kiekvienas smulkus verslas turi (arba turėtų turėti) tris pagrindines finansines ataskaitas – pinigų srautų ataskaitą, balansą ir pelno (nuostolių) ataskaitą

Iš šių trijų ataskaitų sužinosite viską, ką reikia žinoti apie Jūsų verslo finansinę būklę. Jei dabar skirsite laiko jas išmokti, Jūsų verslo sprendimai bus patikimi, pagrįsti faktais. Be to, supratimas apie finansines ataskaitas suteiks Jums galimybę lengviau bendrauti su savo buhalteriu ar finansų specialistu, o tai yra itin svarbu norint užtikrinti tikslų ir patikimų finansinių ataskaitų parengimą. 

Investuokite laiko ir pastangų perprasti savo finansines ataskaitas ir pamatysite, kaip tai pagerins Jūsų verslo valdymą ir sėkmę.

7. Mokesčiai

Ar mokate mokesčius?

Tai, kad Jums reikia mokėti pelno mokestį – gera problema, tai reiškia, kad Jūs uždirbate pinigus.  Bandymas išvengti mokesčių mokėjimo išleidžiant pinigus asmeniniams daiktams ar daiktams, kurių Jums iš tikrųjų nereikia, vien tam, kad sumažintumėte savo pelną, nėra gera strategija.

Norėdami priimti gerus verslo mokesčių sprendimus apie juos galvokite iš anksto, o ne tą dieną, kai reikia užpildyti mokesčių ataskaitą.

Jei esate verslo savininkas, turėsite atlikti tam tikras mokesčių pareigas. Svarbu suprasti, kad mokesčių teisės aktai yra sudėtingi ir jų laikymasis reikalauja laiko ir pastangų. Todėl verta pasikonsultuoti su profesionaliais buhalteriais arba mokesčių konsultantais, kad būtų užtikrintas teisingas mokesčių mokėjimas.

Taip pat svarbu žinoti, kad smulkus verslas gali gauti tam tikrų mokesčių lengvatų. Pavyzdžiui, galite gauti nuolaidų dėl savo verslo dydžio arba dėl tam tikrų veiklų, kurias vykdote. Taigi, patartina kreiptis į vietos mokesčių institucijas arba buhalterius, kad gautumėte informaciją apie galimas mokesčių lengvatas.

Atsiminkite, kad tinkamas mokesčių planavimas yra būtinas, kad Jūsų verslas būtų sėkmingas. Negalima užmiršti apie mokesčių ataskaitų tvarkymą, nes tai yra svarbus procesas, kuris turi būti atliekamas teisingai. Svarbu būti savo mokesčių šeimininku ir suprasti, kaip mokesčių mokėjimas turi įtakos Jūsų verslo galutiniam rezultatui ir reputacijai.

8. Grynieji pinigai

Ar gerai žinote savo dabartinę grynųjų pinigų padėtį?

Dažnai verslo augimas lemia neigiamą grynųjų pinigų likutį. Tai nutinka ir mokestine prasme “išprususiems” verslininkams. Tačiau, jei suprantate kaip grynieji pinigai juda versle, stiprinate gebėjimą priimti gerus verslo sprendimus.

Nuo to, kaip strategiškai išleisite ar taupysite pinigus, gali priklausyti bendra Jūsų organizacijos gerovė, kuri apima ne tik finansų sritį, bet ir pardavimo strategiją, produktų ir komandos plėtojimą, bei tai, kaip sunkiai (ar lengvai) dirbti turėsite Jūs pats. Nedideli grynųjų pinigų valdymo pakeitimai gali turėti didelį teigiamą poveikį. Taigi, būtina turėti grynųjų pinigų stebėjimo ir įvertinimo sistemą.

9. Atlygis

Kaip įvertinate savo darbą?

Neužtenka metų pabaigoje turėti pelną finansinėje ataskaitoje, jei Jums, kaip verslo savininkui, už pastangas nebuvo tinkamai atlyginta. Jūs taip pat turite gauti ką nors vertingo kaip atlygį už savo sunkų darbą. Dažnai įprasta, kad verslo savininkas gauna mažesnį atlygį nei rinkos darbo užmokestis arba jo beveik negauna išvis, o dar blogiau, jei niekada neturi ir jokio prasmingo laisvo laiko nuo darbo.

Kartais verslo savininkui vertingu atlygiu tampa svajonių automobilis arba kasmetinės atostogos su šeima. Kartais grynųjų pinigų taupymas savo asmeninėje banko sąskaitoje asmeniniam naudojimui ateityje gali būti puikus motyvatorius tomis dienomis, kai sunku. Mokėdami įdėtas pastangas atitinkantį atlygį sau galite jaustis prieštaringai, tarsi mažindami verslo pelną. Tačiau realybė yra tokia, kad negalėsite ilgai dirbti produktyviai, jei kokiu nors – Jums vertingu būdu – neatsilyginsite sau, ar tai būtų atitinkamas atlyginimas ar laisvas laikas sau ir pan. Jūsų įmonė yra stipresnė, kai Jūs esate laimingi, sveiki ir už Jūsų darbą yra vertingai atlyginama.

Taigi, kaip uždirbti savo versle?

Kurią iš aptartų sričių apžvelgsite pirmiausia? Kuri iš jų turės didžiausią įtaką Jūsų įmonės finansinei būklei?

Visada esame tam, kad padėtume. Prireiks – lauksime Jūsų žinutės verslui@coaching.lt ir mūsų komanda su Jumis susisieks, kad aptartų, kuo galime būti naudingi Jums ir Jūsų verslui.

Tuo tarpu mėgaukitės verslumo kelione ir kilstelėkite savo verslą į aukštesnį lygį / Level Up!

Apie #CoachingNotes

Norintiems sužinoti daugiau apie koučingą ir kaip jis gali Jums padėti pasiekti savo tikslus, #CoachingNotes yra tai, ko jums reikia. Čia rasite koučingo naujienas, tendencijas ir patarimus, galėsite susipažinti su įvairiomis koučingo technikomis. Be to, #CoachingNotes yra puiki vieta virtualiai susitikti ir susipažinti su įvairiais pašnekovais ir patyrusiais koučais, kurie dalinsis savo patirtimi ir žiniomis. Kviečiame skaityti, komentuoti ir dalintis

Naujausi įrašai

Koučingo naujienlaiškis